Dorinel Munteanu

Dorinel Munteanu

Dorinel Ionel Munteanu este un fotbalist profesionist și manager român retras din activitate.

Dorinel Munteanu

Fost mijlocaș, Munteanu este cel mai selecționat jucător român din toate timpurile, cu un total de 134 de meciuri și 16 goluri. A participat la două ediții ale Cupei Mondiale, cele din Statele Unite din 1994 și Franța din 1998, precum și la două Campionate Europene, în 1996 și 2000.

Cariera în cluburi

Munteanu s-a născut la Grădinari. Și-a început cariera de fotbalist jucând la Metalul Bocșa, echipă care i-a oferit prima șansă de a juca în Divizia B în 1986. După un an a plecat să joace la FCM Reșița și apoi în 1988 la Olt Scornicești, în timp ce 1989 l-a găsit la Inter Sibiu.

Dinamo București l-a cumpărat de la FC Inter Sibiu în 1991, pentru ca doi ani mai târziu să-l vândă la Cercle Brugge. După doi ani în Belgia, s-a mutat în Germania pentru a juca la 1. FC Köln și VfL Wolfsburg până în 2003.

În 2003, la vârsta de 35 de ani, a fost liber de contract cu VfL Wolfsburg și a semnat cu Steaua București ca jucător liber de contract, pentru ca în 2005 să părăsească clubul în urma unui conflict cu șeful executiv al clubului, Mihai Stoica, și să se alăture echipei CFR Cluj Napoca.

Carieră internațională

Dorinel a fost selecționat pentru prima dată în naționala României în 1991, pe când era încă la Inter Sibiu. De atunci a fost un component foarte important al echipei naționale a României, jucând pe diferite posturi, precum fundaș stânga, mijlocaș stânga și playmaker.

În 2001, a obținut a 100-a selecție într-un meci împotriva Sloveniei, la Ljubljana, iar patru ani mai târziu a obținut a 126-a selecție, devenind astfel cel mai selecționat fotbalist român. El are în total 134 de selecții.

Munteanu a marcat 16 goluri pentru România și a jucat la Cupa Mondială FIFA 1994, UEFA Euro 1996, Cupa Mondială FIFA 1998 și UEFA Euro 2000.

Cariera de antrenor

După ce pleacă de la Steaua București, Munteanu primește postul de manager-jucător la CFR Cluj. În acest prim post de manager, a dus echipa în finala Cupei Intertototo în 2005 și a terminat pe locul cinci în Divizia A la finalul sezonului 2005-2006. În prima jumătate a sezonului 2006-07, în ciuda unui start bun (șase victorii, două egaluri, două înfrângeri) cu CFR Cluj, Munteanu anunță că demisionează din funcția de la club, din cauza interferențelor în deciziile sale și a lipsei de sprijin din partea conducerii clubului. Munteanu avea o ofertă în așteptare de la Argeș Pitești și a decis să o accepte, în ciuda faptului că echipa era ultima în prima ligă după 10 meciuri. Spre finalul sezonului, din cauza imposibilității de a evita retrogradarea Argeșului Pitești, a fost demis, pentru ca în scurt timp să fie confirmat ca nou manager al echipei de Liga 1 FC Vaslui. El a declarat că intenționează să își continue cariera de jucător tot la FC Vaslui. A revenit ca antrenor principal al echipei Universitatea Cluj în septembrie 2008, dar abia după șapte meciuri a demisionat pentru a merge la Steaua București. Și din nou, după doar opt meciuri, a fost demis de președintele clubului, Gigi Becali și s-a întors la Universitatea Cluj.

După scurta perioadă petrecută la Universitatea Cluj, în iulie 2009 a semnat un contract cu Oțelul Galați. În primul sezon sub comanda sa, echipa a terminat pe locul opt. În sezonul următor, Oțelul a început sezonul cu patru victorii în primele șase meciuri și a urcat pe primul loc în campionat. A terminat pe primul loc în partea de toamnă a sezonului, iar ceea ce părea a fi doar un foc de paie, a devenit una dintre cele mai mari surprize din fotbalul românesc. Oțelul și-a menținut poziția pe tot parcursul sezonului de primăvară și a devenit campioană a României pentru prima dată în istoria sa. Munteanu a fost văzut ca fiind factorul principal pentru acest succes.

Dorinel Munteanu unde antreneaza

În sezonul următor, sub conducerea lui Munteanu, Oțelul a participat în faza grupelor UEFA Champions League, dar nu a reușit să obțină niciun punct. În campionat, Oțelul a terminat pe locul șase și nu s-a calificat în competițiile europene.

Sezonul 2012-2013 a început prost pentru Oțelul, care a câștigat meciul din prima rundă, cu Politehnica Iași, dar apoi a înregistrat cinci partide consecutive fără victorie. Ca urmare, Dorinel Munteanu și-a dat demisia.

În noiembrie 2012, a fost instalat în funcția de antrenor principal la Dinamo București. După doar o lună și patru meciuri la conducerea lui Dinamo, Munteanu a demisionat la sfârșitul anului 2012, invocând dorința de a-și urma visul de a antrena în străinătate. Doar o zi mai târziu, la 28 decembrie 2012, Munteanu a semnat un contract pe un an și jumătate cu Mordovia Saransk. La 1 august 2013, el a preluat echipa rusă Kuban Krasnodar, înainte de a fi demis la 12 octombrie a aceluiași an. La 14 iunie 2014, Munteanu a fost numit în funcția de manager al Gabala FK. Munteanu a fost eliberat din funcția de manager la 8 decembrie 2014, după patru victorii în șaisprezece meciuri.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *